Bij verpleeghuis De Wilberthof is hoveniersbedrijf De Groene Hoeve druk bezig met het grondig opknappen van de binnentuin. Voor de bewoners wordt een prachtige tuin gecreëerd waarin zij naar hartelust kunnen wandelen en vertoeven. Berghs Contact ging erover in gesprek met Elly Gloudemans en Yvonne Hoefnagel.

Door: Mark van der Donk

Zoals vele Berghemnaren misschien nog wel zullen weten, vond twee jaar geleden – in oktober 2015 – een interne verbouwing plaats bij het prominent in het dorp aanwezige verpleeghuis. “De ingang werd toen ook meteen verplaatst, naar het pleintje bij het gezondheidscentrum”, vertelt Elly Gloudemans, die bij  De Wilberthof verantwoordelijk is voor de activiteiten en dagbesteding. De binnentuin werd door die verplaatsing afgeschermd, wat feilloos aansloot op de gewenste veiligheid voor de nieuwe doelgroep. De tuin was echter niet bepaald toegankelijk, vertelt Gloudemans verder: “Voorheen bestond de plaats voornamelijk uit hobbelige bestrating, doordat er altijd taxi’s en busjes overheen hadden gereden. Dat was onveilig voor de bewoners. We zijn toen met een werkcommissie bij elkaar gaan zitten en hebben de gebruikers van de tuin mee laten bepalen hoe het zou moeten worden.”

In die fase werd Yvonne Hoefnagel van De Groene Hoeve bij het plan betrokken. “Ze wilden de binnentuin van De Wilberthof graag opknappen en we besloten er gezamenlijk mee aan de slag te gaan”, zegt ze. “De bewoners maakten middels collages duidelijk was hun wensen waren en aan de hand daarvan ben ik een ontwerp gaan maken. Ze wilden graag rond kunnen wandelen en hadden een voorkeur voor bepaalde bloemen. Ik tekende diverse wandelpaden en zorgde ook voor een kleine moes-, pluk- en bloementuin, die door de bewoners zelf bijgehouden kunnen worden.”

Het ontwerp werd direct positief ontvangen door de speciale commissie, waardoor niet veel later groen licht werd gegeven en Hoefnagel met De Groene Hoeve na Hemelvaart begon met de renovatie. “We zijn nu, met vier stratenmakers, bezig met het laatste stukje van de sierbestrating”, vertelt ze, terwijl ze even daarvoor zelf nog een tegel in haar handen had. “Voor de bouwvak willen we het gras gelegd hebben en in september volgt de beplanting. In het najaar is de hele renovatie van de binnentuin afgerond.”

Rollatorproof

De bewoners kunnen hun hart ophalen, vindt Gloudemans. “In het ontwerp is rekening gehouden met alle wensen en natuurlijk met de veiligheid van de bewoners. Er is op speelse wijze gevarieerd met de kleuren, zowel in bestrating als bij de bloemen, en we krijgen er zelfs een eigen jeu-de-boulesbaan bij. Het improviseren op het gras is dus verleden tijd.” Hoefnagel voegt er aan toe dat er ook een tuinhuisje geplaatst wordt, met overkapping. “En dankzij de asfaltpaden is de binnentuin volledig rolstoelproof geworden. De rolstoelgebruikers kunnen voortaan ook zelfstandig rond in de tuin en er kan met de rollator geracet worden”, lacht ze.